DORDRECHT – De kinderjaren op de autosloperij van zijn ouders in Zwijndrecht, de onstuimige brommerjaren, de stoeipartijtjes, de eerste keer, de kroegverhalen, de korte maar krachtige carrière in de muziek, het afscheid van ouders, de reisverhalen vol bijzondere ontmoetingen. Het komt allemaal voorbij in de vermakelijke korte verhalenbundel ‘Wat een toestand’ van Peter M. van der Linden. Hij ligt deze week in de boekhandel. Bestellen via zijn site kan ook. Bezorging is gratis. Per post of persoonlijk aan huis afgeleverd door de schrijver.

Na drie dichtbundels koos Van der Linden  voor het genre van het korte verhaal. “Ik ben blij even los te zijn van het literaire korset van de poëzie”, zegt hij. “De korte zinnen, het niet uit kunnen waaieren. Het gaf me opeens een beklemmend gevoel.” De verhalen, er zijn er 37 verzameld in de bundel, rolden er in twee maanden tijd gemakkelijk uit. “Het begon met mijn reisverslag van een paar dagen met mijn vriendin in Zeeland. Ik deelde die verhalen op Facebook en kreeg er erg veel leuke reacties op. Toen ben ik terug gaan kijken. Ik had al een repertoire aan vermakelijke verhalen die het goed deden op verjaardagen en in de kroeg. Die ben ik op gaan schrijven. En zo ben ik, omgekeerd chronologisch, steeds verder teruggegaan in de tijd. Tot ik aankwam bij het verhaal van de autosloperij, wat het eerste verhaal is geworden in de bundel.”

Netflix

Hoewel hij vooral van het ‘hier en nu’ is, genoot Van der Linden van het terugblikken. “Het kwam allemaal in flitsen terug. Ik ben erg visueel ingesteld. Ik zag alles weer als filmfragmenten terug, een soort Netflix in mijn hoofd. Maar niet alleen de beelden. Ook de bijbehorende kleuren en geuren kwamen terug.” Alle herinneringen kregen vorm in vlot geschreven, hilarische, turbulente en soms ook breekbare verhalen. De toon is droogkomisch, verwonderd. “Ik ben echt een waarnemer, zie dingen die een ander niet opvallen. Ieder mens heeft zijn unieke verhalen. Het gaat erom dat je open blijft staan voor de dingen die om je heen gebeuren.”

Memories

‘Wat een toestand’ werd zo een soort teletijdmachine. Een tijdsbeeld van de jaren ’60 tot nu. De jeugdjaren in Zwijndrecht, het straatvoetbal, de kwajongensstreken en brommerongelukken, de vakanties in het Spaanse Calella, de eerste keer en de ontnuchterende, latere ontmoeting in het tv-programma Memories met dit meisje (‘mijn prinses was een kikker geworden’), zijn avonturen als taxichauffeur, als eigenaar van een kledingwinkeltje, als pizzabakker en als begeleider van mensen met een verstandelijke beperking. Maar ook tumultueuze avonden in krakerskroeg Broodje Visgraat, bij Arina en in De Vrijheid. De bliksemcarrière als zanger van de band RAUM komt voorbij, zijn poetry slam-succes in kanariegeel maatpak, maar ook aangrijpende momenten, zoals het plotselinge overlijden van zijn vader, het geleidelijke afscheid van zijn dementerende moeder en het tragische verhaal van de kat Obertje.

Persoonlijke bezorging

Van der Linden voelt zich thuis in het korte verhaal. “Dit is mijn eerste boek waar ik echt tevreden over ben.” Het kan voor 10.00 besteld worden op zijn eigen website: petermvanderlinden.com. Verzending is gratis. Per post of desgewenst komt hij het persoonlijk bezorgen. Afgelopen weekend maakte hij verschillende rondjes door de regio om bestelde boeken af te leveren. Leuk, maar tijdrovend: “Veel mensen figureren in de verhalen. Voor je het weet sta je aan de deur weer al die herinneringen op te halen.” ‘Wat een toestand’ is ook te koop bij boekhandel Vos en van der Leer op de Visstraat.